چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم ؟
چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم ؟
سوال بسیار مهم چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم را شاید حداقل یکبار، تمامی افراد از خود پرسیده و نسبت به آموختن تکنیک هایی پیرامون روش صحیح درس خواندن اقدام و حداقل جستجو کردهاند. بی شک یافتن پاسخ این پرسش در هر رده تحصیلی از جمله راهنمایی، دبیرستان، کنکور، زمان دانشجویی، نزدیک امتحان و حتی بعد از فارغ التحصیلی و در زمان شرکت در آزمون های استخدامی می تواند در قبولی و کسب نمره دلخواه بسیار موثر باشد.
بعد از قبولی در کنکور که مهم ترین مرحله گذار از دوران مدرسه به دانشگاه است، اخذ مدرک تحصیلی مدنظر و پس از فارغ التحصیل شدن، انتخاب شغل مناسب و در صورت شرکت در آزمون های استخدامی، قبولی در این آزمون ها می تواند یکی از سرنوشت سازترین مراحل زندگی بسیاری از افراد باشد. دانش کافی نسبت به تکنیک های درس خواندن و مطالعه ی صحیح و استفاده از این تکنیک ها می تواند در تمامی آزمون های حساس و سرنوشت ساز زندگی به کمک داوطلبین عزیز بیاید.
به عنوان مثال :
چگونه برای کنکور درس بخوانیم ؟
برخلاف کشور ایران در بسیاری از کشورها ورود به دانشگاه ها سخت نیست، با این تفاوت که قبولی در واحدهای درسی حین تحصیل و فارغ التحصیلی از دانشگاه دشوار است، این نکته مهم است که بدانیم سبک درس خواندن برای فراگیری مطالب و فراموش نکردن آنها و حتی حجم کتابها در دانشگاه نسبت به دوران مدرسه تغییر میکند. در دوران مدرسه در طی سال تحصیلی، کتاب یا مطالب مشخصی بارها و بارها تکرار و مطالب در ذهن ماندگار میشد، اما در دوران دانشگاه با وجود حجم سنگین مطالب، این تکرار کمرنگتر و بسیاری از دانشجویان به قول خود “شب امتحانی” میشوند، که قطعا این شیوه ی درس خواندن، بدلیل ثبت در حافظه ی کوتاه مدت، درست و علمی نیست.
در کشور ما، در کنکور و بسیاری از آزمون های مهم دیگر از جمله آزمونهای استخدامی باید حدنصاب نمره ی قبولی را کسب کرد. این مهم علاوه بر انجام مطالعهای هدفمند، نیازمند این است که بدانیم تا چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم. در این مقاله سعی بر این شده که چندین روش صحیح مطالعه و تکنیک های مختلف درس خواندن جهت آمادگی برای شرکت در آزمون های مختلف را به شما آموزش دهیم، امید است که مفید واقع شود.
۱- حاشیه نویسی، هایلایت، رنگ آمیزی و خط کشی کنید.
اولین مورد و روش انجام مطالعهی صحیح که کمک می کند تا مطالب در ذهنمان جای بگیرند، هایلایت کردن نکات مهم و برجسته است. شاید خیلیها بگویند با اینکار به کتابها آسیب میزنیم، اما اگر میخواهید مطالب مهم را به نحوی ثبت کنید که از یاد نبرید، باید از تکنیک حاشیه نویسی، هایلایت، رنگ آمیزی و خط کشی استفاده کنید. این تکنیک از جمله روش های نگهداشتِ نکات برجسته در مواقع مرور کتاب بوده و قطعا به کارتان می آید.
- ضمن اینکه حواستان باشد هنگام مطالعه تمام تمرکز شما معطوف به حاشیه نویسی، هایلایت، رنگ آمیزی و … نگردد.
بطور مثال هنگام خطکشی مطالب، حالت وسواسگونه پیدا نکنید. این طور نباشد که ناگهان متوجه شوید کل کتاب را خط کشی و رنگآمیزی کرده اید و تمام وقت و انرژی خود را از دست داده اید.
۲- خلاصه برداری کنید:
یکی از روشهای مشخص کردن مطالب برجسته ی کتاب، خلاصهبرداری است. مزیت خلاصهبرداری نسبت به مورد ۱ در این است که شما با اینکار، مجدد مطالب را بازخوانی میکنید.
انجام خلاصه برداری به دو طریق انجام می شود. یک روش، حین مطالعه است. در زمان مطالعه، در صورت برخورد با نکات مهم آنها را یادداشت برداری کنید. روش دیگر هم به اینصورت است که در انتهای مطالعه، اندکی تامل کرده و مطالبی که از نظرتان مهم و برجسته است را نوت برداری کنید. این روش باعث فراخوانی اطلاعات از حافظه شده و لذا توصیه میشود.
- ایراد این روش نسبت به روش اول در صرف انرژی بیشتر در یادداشت برداری میباشد.
شاید مفید باشد:
دانلود سوالات استخدامی دستگاههای اجرایی
یادتان باشد در روش خلاصه برداری در مشخص کردن اطلاعات مهم، بصورت وسواسگونه عمل نکنید، زیرا در حین مطالعه، خیلی زود خسته شده و انرژی مفید خود را از دست میدهید.
۳- برای اینکه مطالب درسی را فراموش نکنیم، باید از خودمان آزمون بگیریم.
گرفتن آزمون از خودمان باید طبق یک روال و برنامهی مشخص و بصورت اصولی طی دورههای مختلف و بعد از مطالعهی حجم مشخصی از کتاب انجام شود.
شما میتوانید از نمونه سوالات امتحانی سالهای گذشته و یا آزمونهای کتاب های کمک درسی برای این مورد استفاده کنید. ضمن اینکه تمام تلاش خود را جهت ایجاد فضایی امن، آرام و نزدیک به فضای آزمون مربوطه انجام دهید. برای این مورد نیز می توانید براحتی از اطلاعات موجود در اینترنت کمک بگیرید. درصورت امکان و کسب آمادگی بیشتر، در آزمون های آزمایشی حضوری و مجازی نیز می توانید شرکت کنید.
۴- تمرینِ تمرکز کنید
جهت بهبود تمرکز، درصورت امکان، به روانشناسان و مشاورانی که می توانند به شما در این زمینه کمک کنند و در کارشان متبحّر هستند مراجعه کنید، درغیر اینصورت با کمی تحقیق و مطالعه می توانید این تکنیکها را یاد بگیرید .
از جمله مواردی که جهت افزایش تمرکز توصیه میشود، شامل موارد ذیل می باشد:
- در زمان درس خواندن دسترسی به موبایل را محدود کنید.
سعی کنید فقط در تایم بیکاری و استراحت به موبایل خود دسترسی داشته باشید، چرا که متاسفانه امروزه انجام خیلی از کارهای روزمره از جمله تنظیمِ ساعت مطالعه، چک کردن ایمیل ها، جستجوهای علمی در موتورهای جستجوگر و خیلی موارد دیگر وابسته به گوشی موبایل است. پس تا جای امکان جایگزین هایی را جهت کاهش دسترسی و استفاده ی موبایل بکار بگیرید، مانند استفاده از ساعت رومیزی بجای ساعت موبایل.
- حتما در جایی درس بخوانید که دور از صدای تلویزیون و صداهایی دیگری که منجر به حواس پرتی شما میشود قرار بگیرید، ضمن اینکه برای دیدن تلویزیون نیز حتما برنامه ریزی داشته باشید و در ساعات مشخصی برنامههای مورد علاقه ی خود را آن هم بصورت محدود دنبال کنید.
- برای بهبود تمرکز و فراموش نکردن مطالب درسی ورزش کنید : ورزش هایی مانند یوگا، پیلاتس و دیگر ورزش های فکری به بهبود تمرکز شما کمک میکنند. برای انجام اینکار هم لزوما نیازی به رفتن به باشگاههای ورزشی نیست و شما براحتی از طریق شبکههای آنلاین می توانید در طی روز ورزشهای فکری مدنظر خود را انجام بدهید.
۵- برای درس خواندن و قبولی در آزمون برنامه ریزی کنید
“برنامه ریزی درسی” مهم ترین رکن جهت آمادگی برای شرکت در هر آزمونی می باشد. بدون برنامه ریزی حتی اگر ساعات زیادی را هم به مطالعه اختصاص بدهید، همچون کلاف سردرگمی میمانید که نمیداند به کجا میرود و هدفش چیست؟! و اینکه از تفریحات و حتی غذا خوردن خود لذت نخواهید برد و همیشه در پهنای ذهنتان استرس و فشار مضاعفی را بابت تمام نکردن دروس خود تا زمان آزمون تحمل خواهید کرد.
پس اولین کار جهت آمادگی برای شرکت در آزمون های مختلف، انجام برنامه ریزی منسجم و عملیاتی مطابق با شرایط درسی و زندگی تان میباشد. برای اینکار میتوانید از مشاوره های تحصیلی و افراد باتجربه در این زمینه کمک بگیرید.
یادتان باشد که اگر مواقعی نتوانستید برنامه ریزی روزانه ی درسی خود را دنبال کنید، نگران نباشید و به هیچ وجه خود را سرزنش نکنید. تنها در فکر جبران آن به شکلی که به شما فشار مضاعفی وارد نشود باشید.
چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم ؟
تا اینجا ۵ تا از تکنیک ها و موارد بسیار مهم برای تقویت حافظه و به خاطر سپردن بهتر مطالب درسی گفته شد. موارد گفته شده سبب می شود تا مطالب درسی را بهتر متوجه شده و مغزمان نسبت به حفظ مباحث درس های مختلف عملکرد بهتری از خود به نمایش بگذارد. انجام این پنج تکنیک ساده در کنار نه تکنیکی که در ادامه گفته شده است، مجموعا از روش های و موارد مهم برای انجام صحیح مطالعه ی دروس مختلف می باشد. بی شک دانستن این که باید چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم می تواند در قبول شدن داوطلبین شرکت در هر آزمونی بسیار تاثیرگذار باشد. با ما در ادامه همراه باشید.
۶- برای افزایش راندمان مغز، به خودتان فرصت استراحت و تفریح بدهید
حتما در کنار مطالعه، بخصوص در روزهای پایانی و نزدیک به آزمون به خودتان فرصت استراحت و تفریح بدهید. به این دلیل که استراحتِ به موقع و کافی باعث نگهداشت بهتر اطلاعات در مغزتان میشود.
و اینکه در مواقع استراحت، می توانید به تفریح موردعلاقه ی خود که برای لحظاتی باعث دور شدن شما از فضای پرفشار آزمون می شود بپردازید، بطور مثال نقاشی بکشید، قدم بزنید، کتاب غیردرسی بخوانید و … .
۷- برای فهم بهتر درس نیاز است که به تغذیه خود نیز توجه کنید
حتما در رژیم غذایی خود تمام گروه های غذایی سالم و دارای املاح مفید و ضروری برای بدن را بگنجانید و حتی درصورت اضافه وزن رژیم های سرخود نگرفته و درصورت امکان از متخصصین تغذیه، مشاوره گرفته تا حتی المقدور در رژیم شما مواد مغذی براساس نیاز بدنتان گنجانده و مواد غذایی غیرمغذی نیز حذف گردد.
۸- ورزش کنید
برای سلامت جسم و روح خود پیاده روی و یا ورزش های هوازی انجام بدهید. نشاط و حس رضایت حاصل از انجام تمرینات ورزشی، می تواند به عملکرد بهتر مغز در حین مطالعه و حتی تقویت حافظه نیز کمک نماید. بی شک ورزش کردن به صورت غیرمستقیم سبب می شود تا مطالب درسی را بهتر بیاموزیم. در تمامی تکنیک های مطالعه و افزایش بازدهی و در تمامی پاسخ های ارائه شده به سوال هایی همچون چگونه مطالعه کنیم تا فراموش نکنیم ؟ چگونه برای کنکور درس بخوانیم ؟ چگونه درس را سریع حفظ کنیم ؟ و … ورزش توصیه شده است.
۹- برای قبول شدن در هر آزمونی، نیاز است که به هدف خود فکر کنید
این دوران همانند کوهنوردی در پستی و بلندیها برای رسیدن به نوک قله می باشد. پس خسته نشوید و به این فکر کنید که تمام این تلاش ها و فشارها جهت رسیدن به هدفی برتر و رقم خوردن مسیر زندگی آینده تان میباشد. از مسیر لذت ببرید و به چشم دورانی سرنوشت ساز در زندگی به آن نگاه کنید. از جملات انگیزشی که دوست دارید با خودتان مدام تکرار کنید یادداشت برداری کرده و در معرض دید بگذارید. با این کار هروقت چشمتان به آنها خورد برای ادامه ی مسیر نیرو می گیرید.
۱۰- مرور نهایی، مهم ترین بخشِ آمادگی برای آزمون
و درنهایت، تمام تلاش ها، شب زنده داری ها و اختصاص وقت و انرژی خود به مطالعه، یک طرف، مرور نهایی آنچه که تاکنون یاد گرفته اید و مطالعه کرده اید طرفی دیگر. این را بدانید که مرور کلی نکات و مطالب مهم درسی جهت یادآوری و بازخوانی اطلاعات بسیار مهم است. این مرور شاید مهمترین بخش از پاسخ به این پرسش که باید چگونه مطالعه کنیم تا مباحث خوانده شده را فراموش نکنیم ؟ باشد. بههمین جهت در برنامه ریزی مطالعاتی، انجام مرورهای دورهای مطالب درسی و مرور نهایی و کلی این مطالب باید مورد توجه باشد.
و در آخر به عنوان یک توصیه :
بهیاد داشته باشید که روز قبل از آزمون، مهم ترین روز در طی این دوران است.
- در روز قبل از امتحان هیچ مطلب جدیدی را وارد مغزتان نکنید، چون این امر باعث افزایش استرس شما می شود.
- این روز را به انجام ورزش های فکری، استراحت، مرور جملات انگیزشی و حتی دیدن فیلمی طنز آمیز در کنار خانواده اختصاص بدهید.
- حتی الامکان این روز را صرفا با اعضای خانواده ی خود و در آرامش کامل سپری کنید.
- درصورت مرور مطالب، سعی کنید در اوایل روز اینکار را انجام بدهید. این مرور را به ساعات پایانی شب موکول نکنید. چرا که نه تنها موثر نیست بلکه بدلیل فشار و استرس حاصله از آزمون، گویی مطالبی که حتی به آن مسلط هستید را هم، فراموش کرده اید.
- شب را زودتر از همیشه به رختخواب خود بروید و لحظاتی قبل از خواب را در سکوت کامل تمرینِ مراقبه کنید.
- علاوه بر تنظیم ساعت، به اعضای خانواده برای بیدارکردن به موقعِ شما در روز آزمون بسپارید.
- در صبحانه ی روز آزمون هم، حتما مواد قندی را بگنجانید.
امید است که تمامی افراد مستعد و توانمند در عرصه علم و تحصیل بتوانند در تمامی آزمون های پیش رو خود به موفقیت دست یابند. از همه مهمتر امید است که تمامی شما عزیزان بتوانید در آزمون زندگی سربلند باشید.
پایان
نویسنده: مریم حسین زاده
فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته ی مدیریت تحول
آدرس ایمیل: drizzle9885@yahoo.com