پیامدهای استفاده از تکنولوژی
پیامدهای استفاده از تکنولوژی
پیامدهای استفاده از تکنولوژی از جمله اینترنت، انواع سیستمهای کامیپوتری و گوشیهای موبایل و … از مسائل مهمی بوده که امروزه بسیار بدان پرداخته میشود. بیشک ظهور تکنولوژی در زندگی انسان ها تغییر و تحولات اساسیای بوجود آوردهاست. امروزه در کسری از ثانیه بصورت آنلاین و لحظهای از اطلاعات و اخبار دورترین نقطهی جهان باخبر میشویم. قطعا همهی ما حتی یکبار هم که شده به این فکر کردهایم که مردم در ایام قدیم چگونه با هم ارتباط برقرار میکردند و یا حتی چگونه در جریان اخبار دنیا قرار میگرفتند؟! همانند هرچیز دیگری، ورودی تکنولوژی به زندگی انسانها خوبیها و بدیهای بسیاری داشته است.
بیشک مزایا و معایب تکنولوژی را نمیتوان نادیده گرفت. بسیاری از اندیشمندان معتقدند که تنها در صورت شناخت دقیق این مزایا و معایب میتوان نسبت به کاهش آسیبهای احتمالی آن اقدام کرده و بدین طریق استفادهی درست و درخوری از تکنولوژیهای مختلف داشت. لذا در این مقاله سعی شده تا به تاثیر تکنولوژی بر زندگی انسان ها با محوریت اثرات منفی تکنولوژی در زندگی در خدمت شما هستیم، با ما همراه باشید.
استفادهی کمتر از حافظه جهت نگهداشت اطلاعات
هر روزه در اقصی نقاط جهان شاهد پیشرفتهای شگرف علمی هستیم. قطعا این پیشرفتها بر نحوه زندگی افراد تاثیرگذار میباشد. از جمله ی این تغییرات، تحوّل در محاسبهی اعداد از چرتکه تا سیستمهای کامپیوتری و رباتهای هوشمند میباشد. این مهم سبب شده تا انسانها به حفظ مطالب در ذهن خود نیاز کمتری داشته باشند. اگر انسانها انرژی خود را صرف آموختن چیزهای جدید کنندت از این مورد می تواند به عنوان فواید فناوری های نوین نام برد. اما متاسفانه ذهن بشر قرن ۲۱ کمی تنبل شده و به آموختن علاقهی کمتری نشان داده و در نتیجه مطالب کمتری را نیز به حافظه می سپارد. این مهم به عنوان یکی از اثرات مثبت و منفی تکنولوژی در زندگی انسان ها به شمار میاید.
- برای اثبات این مورد، کافی است تا به دفترچهی تلفن خود نگاهی انداخته و ببینید که چند شماره را به حافظه سپردهاید.
پیامدهای استفاده و تاثیر تکنولوژی بر جامعه
قطعا استفاده از وسایل ارتباطی جدید، امکان اطلاع از احوال خانواده، دوستان و آشنایان حتی در دورترین نقطه ی جهان را میسر کرده است. بیشک نباید از کمتر شدنِ ارتباطات حضوری بین افرادی که امکان دید و بازدیدهای نزدیک را نیز دارند، غافل شد. متاسفانه این ارتباط به نوعی باعث خدشه دار شدنِ تعاملات حضوری بین افراد شده است. درواقع تاثیری که دیدارهای به اصلاح چهره به چهره در حالات روحی افراد می گذارد قطعا در ارتباطات آنلاین وجود ندارد.
از طرفی اگر پای درد دل افراد مسن و بزرگان خانواده که به این امکانات دسترسی نداشته و یا حتی استفادهی کمتری از آن دارند بنشینیم متوجه میشویم که استفاده از این ابزارها به چه میزان باعث کمتر شدن تعاملات عمیق در بین اعضای خانواده ها شده تاجاییکه حتی اگر در یک خانه و در کنار هم باشند، باز هم مکالمات و ارتباطات موثر بین آنها در حداقلترین حالت ممکن است چرا که هر کسی در دنیای مجازی خود مشغول به کاری است.
ایجاد وابستگی به تکنولوژی در بیشتر جنبه های زندگی
یکی دیگر از معایب تکنولوژی در زندگی انسانها، ایجاد وابستگی به تکنولوژی در بیشتر جنبه های زندگی میباشد. با توجه به پوششدهی تمام جوانب زندگی و دسترسی گسترده به اینترنت و گوشی های هوشمند، استفاده از این ابزار جزو لاینفک زندگی انسان ها شده است.
ما برای تنظیم ساعت، جستجوی مطلب علمی، احوالپرسی از دوستان و خانواده، مطالعهی کتاب و … لاجرم به سمت گوشی موبایلمان میرویم. این راه یکی از راحت ترین روش های حصول نتیجه ی موردنظر میباشد. از طرفی در بلندمدت این وابستگی پیامدهای منفی بسیاری را به بار آورده است.
برخی از پیامدهای استفاده از تکنولوژی عبارتند از :
- کند شدن حافظه
- نگرانی و استرس درصورت نبود گوشی موبایل و اینترنت
- کم شدن دیدارهای حضوری
- کاهش تامل و تدبر در مسائل مختلف
از دیگر پیامدهای استفاده از تکنولوژی از بین رفتن قدرت تحلیل مسائل است.
روزانه و از طریق اینترنت و گوشی موبایل به هزاران کلمه و تصویر برمیخوریم. عمیق شدن در جزء جزء این اطلاعات، انرژی و وقت زیادی را می طلبد. در نتیجه بصورت خیلی سریع و گذرا اطلاعات را دیده و بدون تحلیل درست از آنها عبور میکنیم. کمااینکه برخی از این اطلاعات و تصاویر میتوانند بخشی از یک پازل جنگ رسانهای، تغییر هویت و فرهنگ یک ملت، تبلیغ یک محصول بیکیفیت و حتی مضر برای سلامتی و … باشند. لذا دیدن یک مطلب در تمام صفحات و تبلیغ یک محصول توسط افراد معروف دلیلی بر درستی و صحت یک خبر، کیفیت یک محصول و … نمیباشد.
در نتیجه :
- فردی که زمان خود را بجای کتاب خواندن، ماهها صرف گشت و گذار (آن هم بصورت گذرا) در مطالب مختلف اینترنت کرده است، نمی تواند یک ایده، تئوری و واکاوی مسائل بصورت هوشمندانه و عمیق را داشته باشد، چرا که فرصت تامل و تعمق در درک مطالب وارده به مغز خود را نداشته است.
دریافت آسیب های جسمی و روحی مختلف
قطعا می دانیم که استفاده ی مداوم از گوشی موبایل و سیستم های مختلف کامپیوتری در بلندمدت چه آسیب جدی را به چشم ها، کمر و دیگر اندام های بدن وارد می کند، درکنار تمام این مشکلات، آسیب های روحی غیرقابل انکاری به شکل های مختلف در زندگی ما نمایان می شود.
بطور مثال بواسطه ی استفاده از شبکه های مجازی ما دائماً نظاره گر افرادی فرشته گونه با چهره و ظاهری بی نقص و به شکل بی وقفه ای در حال پیشرفت و حال خوش هستیم، در حالیکه آن روی سکه همیشه به این شکل نیست قطعا همه ی آدمها درگیر پستی و بلندی هایی در زندگی شخصی خود هستند و آنها فقط روی خوش داستان را به ما نشان می دهند.
خوب یا بد این اتفاق در بلندمدت درصورتی که نتوانیم بالغانه با این مسائل برخورد و واقعیت زندگی را درک کنیم باعث سرخوردگی ما خواهد شد، چرا که دائم در حال مقایسه ی باطن زندگی خودمان با ظاهر زندگی این افراد هستیم، در حالیکه ما شاهد شکست ها، تلاش ها، سرخوردگی ها و غم های آنها نبوده و نیستیم، و همیشه نتیجه را به صورتِ ویترینی زیبا نظاره گر بوده ایم.
کمتر شدن تحلیل های انسانی و جایگزینی آن با ماشین
در کنار دقت بالایی که تکنولوژی در تمام امورات زندگی به ارمغان آورده، بدلیل نبود احساسات و عواطف، بُعد انسانی مسائل حل شده با دستگاه های هوشمند پایین است چرا که تحلیل موضوعات، با تکیه بر منطق، ارقام و داده های ورودی مشخصی است.
قطعا راه حل های بسیاری برای کمتر شدن این پیامدها وجود دارد، اما مهم ترین رکن جهت استفاده ی به جا و جلوگیری از بروز این مشکلات “خودمان” هستیم؛ چرا که مدیریت و کنترل بسیاری از این موضوعات به خودمان مربوط است.
پایان
نویسنده: مریم حسین زاده
فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته ی مدیریت تحول