لزوم تغییر در ساختار آموزشی کشور و اصلاح روند استخدامی معلمین
لزوم تغییر در ساختار آموزشی کشور و اصلاح روند استخدامی معلمین
در مقاله پیشرو سعی می شود تا با بیان علل بازدهی پایین مدارس کشور و عدم علاقه برخی کودکان و نوجوانان عزیز برای حضور در محیط مدرسه، نسبت به بهبود سطح فرهنگی و نیز زندگی اجتماعی در آینده کشور پیشنهاداتی ارائه گردد. شاید در نگاه اول اصلاح موارد ذکر شده، چندان کاری دشواری بهنظر نیاید، اما معتقدیم که برای دست یابی به اهداف پیش رو و نیز بهبود وضع موجود بشدت لزوم تغییر در ساختار آموزشی کشور و حرکت به سوی پیاده سازی سند تحول بنیادین آموزشوپرورش احساس می گردد.
نقش معلمین در علاقهمندی دانش آموزان به مدرسه
بیشک نقش معلمین دورههای مختلف آموزشی (از ابتدایی تا دبیرستان ) در رشد اجتماعی، عاطفی و فکری دانش آموزان غیرقابلانکار میباشد. معلمین عزیز میتوانند با نحوه برخورد خود در کلاس و تأثیراتی که بر روی مخاطبان خود یعنی همان دانشآموزان میگذارند، آینده یک کودک یا نوجوان را متحول و حتی پیریزی نمایند.
قطعاً یک معلم که با عشق و علاقه خاصی با دانش آموزان خود بهصورت گروهی و حتی یکبهیک ارتباط برقرار میکند با معلمی که تنها شاید هفتهای ۵ ساعت با دانش آموزان یک کلاس آنهم از سرانجام وظیفه و تنها بهصورت کاملاً بیروح و بدون جذابیت سمعی و بصری تنها به بیان موضوعات درجشده در کتابهای درسی میپردازد متفاوت میباشد.چهبسا که رفتارهای هر یک میتواند حتی در میزان فراگیری درس مربوطه و نیز علاقهمند نمودن دانش آموزان به یک درس ،شغل و حتی علاقه دانش آموزان به تداوم حضور در مدرسه بهعنوان محیط امن اجتماعی و تحت کنترل تاثیر بسزایی داشته باشد. قطعا لزوم وجود ساختار کاربردیای می تواند نسبت به تفکیک این دو از هم در نظام آموزشی کشور و نیز انتخاب یا عدم گزینش یک شخص به عنوان معلم برای حضور در کلاس های درس مفید و موثر واقع گردد.
ویژگی های یک معلم موفق
معلمان موفق ویژگیهایی مشترکی داشته که شامل مهارت برقراری ارتباط درست با کودکان و نوجوانان، تمایل به کار با سایر معلمین و نیز مدیر مدرسه جهت بهبود وضع تعلیم و تربیت و حتی رفاهی دانش آموزان در زمان حضور در مدرسه، توانایی سازگاری با محیطها و شرایط جدید میباشد. این عزیزان همچنین سعی میکنند تا با طرق مختلف ازجمله مطالعه و نیز شرکت در سمینارها و گفتگوهای مختلف علمی و پژوهشی و نیز آموختن مهارتهای جدید نسبت به برقراری ارتباطی گستردهتر و البته سازنده بادانش آموزان اقدام نمایند. آنچه مشهود است در زمان کنونی تعداد معلمین عزیز به دلایل مختلف و البته حائز اهمیت با ویژگیهایی که در بالا ذکر گردیده است، در کشور و مدارسمان چندان زیاد نیست.
معلم موفق و ارتباط آن با لزوم تغییر در ساختار آموزشی کشور
به نظر میرسد برای درک وضع موجود و حاکم در مدارس کشور، کافیست به سؤالات زیر پاسخ گفته شود.
- آیا رفتار معلمین کنونی مؤثر است؟
- تعریف وظایف مدارس چه میزان میتواند مؤثر باشد؟
- هدف از معلم شدن چیست؟
- اقتصاد فرهنگیان عزیز به چه میزان تأثیرگذار است؟
- برگزاری آزمونهای استخدامی چه نقشی در این میاندارند؟
- لزوم جذب معلمین از طریق دانشگاههای تخصصی به چه میزان حائز اهمیت است؟
در صحبتهای بیانشده در بالا سعی شده تا اهمیت نقش معلمین در مدارس کشور و تأثیر این عزیزان بر دانش آموزان گوش زد شود، لذا در ادامه در تلاشیم تا با پاسخگویی به دیگر سؤالات مطرح شده، به یک جمعبندی رسیده تا انشا اله در آینده شاهد بهبود وضع مدارس، دانش آموزان، معلمین و مدیران عزیز باشیم.
اقدامات کنونی مدارس کشور
- بازتعریف وظایف مدارس چه میزان میتواند مؤثر باشد؟
آموزشوپرورش همانطور که از نام آن پیداست وظیفهای سنگین و حیاتی در رشد و تربیت نیروی انسانی کشور و از همه مهمتر شکلدهی جامعهای پویا بر مبنای فرهنگ ایرانی اسلامی را دارا میباشد.
- خط مقدم این حرکت عظیم در مدارس کشور تعریف میگردد.
نزول سطح مدارس در حد بازگویی سیلابس تعریفی وزارت خانه برای هر مقطع از مهمترین ایرادات مطرحشده میباشد.این مهم سبب گردیده تا مدارس و معلمین عزیز کشور بدون توجه به مبحث پرورش و تربیت و تنها با تلاش برای بیان تمام سرفصلهای تعیینشده درسی در طول سال، و در آخر هم برگزاری یک امتحان پایانترم هرسال تحصیلی را به پایان برسانند.
درصورتیکه مدارس میتوانند در کنار تدریس دروس تعیینشده با برگزاری اردوهایی هدفمند تحت عناوین بازدید از مراکز صنعتی، بازدید از آثار باستانی ،برگزاری مسابقات درون مدرسهای و حتی درونشهری، استانی حتی کشوری و از این قبیل فعالیتها، علاوه بر علاقهمند کردن دانش آموزان به محیط درسی و مدرسه، کشف استعداد و نیز پرورش روحیهی ی تیمی، نسبت به برقراری ارتباطی مفید و تأثیرگذار با دانش آموزان اقدام نمایند. لزوم تحقق این مهم بازگذاشتن دست مدیران مدارس و فراهم نمودن شرایط حداقلی برای امکان اتخاذ چنین تصمیمهایی توسط مدیران مدارس و یا مسئولین آموزشوپرورش هر شهرستان برای تغییر در ساختار و وظایف صرفا آموزشی پذیرفته شده کنونی مدارس کشور میباشد.
هدف از معلم شدن چیست ؟
از دیگر مسائل مهم، انگیزه هر شخص برای معلم شدن میباشد، بیشک فارغالتحصیلی که به علت بیکاری اقدام به شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش مینماید، احتمال اینکه بخواهد نسبت به بهبود وضعیت کنونی مدارس کشور اقدام مؤثری انجام دهد بسیار پایین است.
لزوم تغییر وضع معیشتی فرهنگیان در کنار ساختار آموزشی کشور
- اقتصاد فرهنگیان عزیز به چه میزان تأثیرگذار است؟
معلم و یا مدیری که برای بهبود وضع معیشت زندگی، همسر و فرزند خود مجبور است تا نسبت به کسب درآمد بیشتر، شغل دومی اتخاذ نماید، حتی هم اگر به دنبال تغییر وضع دانش آموزان و ازایندست مسائل باشد، فرصت و حتی توان جسمی و روحی آن را نداشته و نمیتواند وقت خود را صرف دانش آموزان مدارس نماید، لذا لازمه این مهم تأمین مالی معلمان و مدیران کشور بوده تا این عزیزان بتوانند با فراغ بال نسبت به تربیت آیندهسازان این مرزوبوم اقدام نمایند.
برگزاری آزمون های استخدامی چه نقشی در این میان دارند؟
همانطور که میدانید در این سالها آموزش و پرورش کشور با برگزاری آزمون های استخدامی در تلاش است تا نیروی انسانی موردنیاز خود را جذب نماید. نکته مهم در آزمونهای مذکور این است که بر اساس رشته های تحصیلی اعلامی، تمامی فارغالتحصیلان دانشگاهی کشور میتوانند درآن شرکت نمایند، همواره باید مدنظر داشت که شغل معلمی علاوه بر دانش، نیازمند موارد مهم دیگری بوده که دانشآموختگان رشتههای مختلف دانشگاهی الزاما آن را ندارند.
تعدادی از این موارد عبارتاند از:
- توانایی درک کودکان و نوجوانان
- توانایی برقراری ارتباطی مؤثر با دانش آموزان
- توانایی انتقال دانش به دانش آموزان
- توانایی الگوسازی برای کودکان و نوجوانان
موارد گفته شده و نیز تعداد بیشماری از این قبیل مسائل که بهعنوانمثال یک فارغالتحصیل رشته شیمی حتی از یک دانشگاه الف کشور ولو اینکه بتواند با یک نمره خوب در آزمون استخدامی دبیری شیمی آموزش و پرورش قبول شود، لزوماً دارای ویژگیهای مهمی که یک معلم برای حضور در کلاس های درسی را باید داشته باشد دارا نمی باشد. این مهم بیانگر این است که لزوم استخدام معلم در وزارت آموزش و پرورش و اجازه تدریس در مدارس کشور، تغییر در ساختار جذب آموزشی کشور می باشد، بی شک مطالعه سوالات استخدامی آموزش و پرورش آزمون های گذشته می تواند به داوطلبین برای قبولی در آزمون های استخدامی آموزش و پرورش کمک شایانی نماید، در صورتی که این مطالعه به هیچعنوان نمی تواند از یک فارعالتحصیل دانشگاهی، به معنی واقعی کلمه معلم بسازد.
لزوم استخدام معلمین از طریق دانشگاههای تخصصی به چه میزان حائز اهمیت است؟
دانشگاه تخصصی پرورش معلم که در این سالها تحت عنوان دانشگاه فرهنگیان نسبت به تربیت معلمین عزیز برای حضور در کلاسهای درس تأسیس گردیده است، از اقدامات مهمی بوده که امید میرود تا با گسترش آن و نیز جذب ۱۰۰ درصدی معلمین برای حضور در کلاسهای درس از دانشگاه مذکور، بسیاری از موارد و مشکلات ذکرشده در بالا را جبران و رفع نماید.
و در انتها:
با آرزوی موفقیت برای تمامی معلمین عزیز این مرزوبوم باید متذکر شد که تلاشهای صورت گرفته توسط این عزیزان در سالهای گذشته هرگز فراموش نشده و همواره دستبوس این عزیزان هستیم.معلمان دوستداشتنی که همواره با دستبهگریبان بودن مشکلات عدیده اقتصادی سعی کردهاند تا پروانهوار به دور دانش آموزان گشته و تا جایی که میتوانند و حتی بیش از توان خود نسبت به پرورش جامعه تلاش نمایند.
موارد ذکرشده در بالا بههیچعنوان به مفهوم کمکاری این عزیزان نبوده و نیست، ما سعی کردهایم تا بابیان مشکلات ساختاری موجود نسبت به اصلاح و بهبود روزافزون سطح علمی و فرهنگی کشور در حد توان خود کاری کرده تا مسئولین مربوطه با اتخاذ تصمیمات درست و پیاده کردن ۱۰۰ درصدی سند تحول بنیادین آموزشوپرورش ،نسبت به آموزش و پرورش آیندهسازان این کشور اقداماتی کارآمد و مؤثر انجام دهند.